Le Marche

OVER DE OMGEVING

Steden als Ascoli Piceno, Fermo, Fossambrone, Loreto en Urbino zijn goede voorbeelden van de renaissance cultuur die in deze provincie zo volop aanwezig is. De veelal middeleeuwse dorpen en stadjes verspreid over de heuveltoppen bieden een wijds uitzicht over de omgeving. Hier lijkt het werkelijk of de tijd heeft stilgestaan en leven de eeuwenoude cultuur en tradities rustig voort.

Le Marche wordt in het westen begrensd door de Appennijnen en in het oosten door de Adriatische zee. De Monte Vettore (2476m) in de provincie Ascoli Piceno is de hoogste berg en maakt deel uit van de Monti Sibillini. Een schitterend beschermd natuurgebied. Het landschap tussen dit nationale park en de Adriatische kust is heuvelachtig en rijk aan wijngaarden, fruit- en olijfbomen en uitgestrekte zonnebloemvelden.

De kustlijn van Le Marche (170 kilometer lang) kent vele strand- en kiezelstranden. Porto San Giorgio en Porto Sant’Elpidio zijn de bekende badplaatsen. Maar ook Pedaso en Grottamare zijn leuke stadjes aan zee. Hier geen drukte of keiharde muziek. De palmen aan de boulevards bieden schaduw aan de lokale bevolking en in de vele restaurantjes vindt u de dagelijks vers aangevoerde vis en schelpdieren terug op het menu.

DE JAARGETIJDEN

De zomer in Le Marche begint in feite al in juni en loopt door tot in september. Ook in het najaar is het in Le Marche vaak nog erg aangenaam. In de maanden juli en augustus schommelt de temperatuur zo rond de 30°C.

In april en mei, als het voorjaar begint, is Le Marche misschien wel op zijn mooist. De vele fruitbomen, de acacia’s, de wilde bloemen, werkelijk alles staat in bloei.

GESCHIEDENIS IN VOGELVLUCHT

Voor de komst van de Romeinen, leefden er in Le Marche twee volkeren, de Piceni en de Senonische Galliërs. De Romeinse keizer Augustus gaf de regio de naam Picenum. Zo’n 1000 jaar later veranderde de naam Picenum in Le Marche.

Tot de 19e eeuw was Le Marche alleen bereikbaar via moeilijk begaanbare wegen en bergpassen. Pas toen de spoorlijn werd aangelegd tussen Bologna en Brindisi kreeg Le Marche een goede verbinding met het achterland.

SPORTIEF LE MARCHE

Op de mountainbike door de Sibillini bergen. Met of zonder gids langs eeuwenoude wandelpaden, le Marche kent werkelijk talloze fiets- en wandelroutes. In de plaatselijke VVV’s zijn goede wandel- en fietskaarten verkrijgbaar en u zult zich verbazen over de uitstekende bewegwijzering.

Kijk ook eens op www.oppad.nl of raadpleeg een van de vele beschikbare wandelgidsen over Le Marche.

LEKKER ETEN IN LE MARCHE

De Adriatische Zee, het Sibillini gebergte en de glooiende heuvels leveren de ingrediënten voor een grote variëteit aan de lekkerste gerechten.Vaak zwaait ‘la mama’ zelf de scepter nog in de keuken van de talloze, overigens zeer betaalbare, restaurantjes die deze regio rijk is.

De verwende lekkerbek kan daarnaast ook terecht in een van de vele sterrenrestaurants.